søndag den 2. december 2012

Folkekirke-testen

Rorschach-blækklatter
Schweizeren Herman Rorschach færdiggjorde i 1921 den meget anvendte psykologiske test, Rorschach-testen. Den består af en række symmetriske blækklatter, som testpersonen skal udtale sig om. Og efter, hvad testpersonen mener at kunne læse i blækklatterne, skulle psykologen, som udfører testen, kunne vurdere en persons personlighedstræk og psykopatologi.

Ishihara-plader
Omkring ved den tid nemlig i 1917 udviklede japaneren Shinobu Ishihara en test for farveblindhed. Testen består af en række farvede plader, såkaldte Ishihara-plader, som hver består af en cirkel dannet af prikker med tilsyneladende tilfældig farve og størrelse. Men i de tilsyneladende tilfældigt placerede prikker danner der sig tal eller symboler, som i nogle tilfælde kun er synlige for normalt seende, og som i andre tilfælde kun er synlige for rød-grøn farveblinde. Hele testen består af op til 38 plader, men almindeligvis er det mulig at fastslå farveblindhed eller normalt farvesyn med ganske få plader.

Folkekirke-cirkler
Og i dag små 100 år efter bliver Folkekirke-testen udviklet. Testen består af nogle plader med forskelligt farvede cirkler på. Cirklerne har alle det samme mønster. Testpersonen skal kigge på pladerne og bagefter svare på en række spørgsmål. Spørgsmålene er ikke udviklet endnu, og det vides ikke, hvad testen skal bruges til. I mellemtiden har man dog valgt at drage nytte af det foreløbige arbejde ved at anvende Folkekirke-test-pladerne som logo for Folkekirken - så kan folk jo selv lægge det i det, de vil.