tirsdag den 3. april 2018

Intermittent fasting

For meget vellevned blev vejet og fundet for tungt. 114,3 kg stod vægten på mandag d. 8. januar 2018.

Optagelse fra julen 2017

En "almindelig" slankekur med 1000 kalorier om dagen med små måltider fordelt over hele dagen, kendte jeg godt til. Den virker, men man sulter hele tiden, er uoplagt og fryser om natten. Det er ikke bare fedt, som man taber, men også muskelmasse. Og det virker ikke i længden, for man kan ikke holde ud at sulte altid.


Hvad så med "time restricted feeding", som jeg havde gjort bekendtskab med for et par år siden? Det skulle være sundt. Og så kan man få appen MyCircadianClok til at hjælpe sig, hvis man tilmelder sig en ganske uforpligtende undersøgelse. På hjemmesiden er der en række artikler og videoer, som forklarer principperne. Overordnet drejer det sig om menneskets indre ure, som er afhængig af lys og fødeindtagelse på passende tidspunkter. Bare det at begrænse sin fødeindtagelse til kun i dagtimerne skulle være sundt og appetitregulerende.


Sammenlignelig med "time restricted feeding" er begrebet "intermittent fasting" (som også kaldes fasting-mimicking diet, fordi det drejer sig om kortere faste inden for det enkelte døgn).

Dr. Eric Berg har lavet mange gode videoer om intermittent fasting:

 

Hvad gør jeg?
Jeg startede med at spise mellem mellem kl. 8 og 18 et par uger. Derefter skubbede jeg morgenmaden, indtil jeg kunne nøjes med at spise mellem 12 og 18. 

Morgenmad er ikke nødvendig. Der er ingen mennesker, som er døde af sult, fordi de ikke har spist morgenmad. Der findes ingen undersøgelser, som påviser, at morgenmad er nødvendig. Det er en skrøne.

Nogle gange spiser jeg mellem 14 og 18. (Jo kortere spisevinduet er, jo mindre kan jeg nøjes med at spise uden rigtig at sulte. Dog er et måltid om dagen ikke så praktisk rent socialt, for det er for sent at lægge dette ene, store måltid kl. 18 eller senere, for så forstyrrer det søvnen.) 

Spisevinduerne kan skubbes efter behov. Og jeg deltager i familiefester og spiser nogle aftener, hvis sociale sammenhænge kræver det. Men jeg undlader at spise for meget. Formodentlig spiser jeg mellem 1000 og 1500 kalorier om dagen. Mest, når jeg har dyrket meget motion. Og motionen dyrker jeg udelukkende i fastende tilstand om morgenen eller formiddagen; så er det mest effektiv.

Hvordan virker det?
Godt. Jeg har tabt mig. Jeg sulter ikke overvældende meget og fryser ikke om natten. Tilsyneladende er min udholdenhed bedre, når jeg fx skøjter om eftermiddagen fra kl. 14-16 uden at have spist den dag. Men jeg er naturligvis sulten bagefter. Og har jeg forbrændt 1800 kalorier på at skøjte den dag, spiser jeg mere samme og følgende dag.

8. januar: 114,3 kg  -  4. april: 99,7 kg

Hvad spiser jeg?
Mange grøntsager. Gerne kød og ost. Mandler og nødder. Salat med kerner, ostetern og bacon som måltider.  Meget lidt brød, ris, spaghetti og kartofler. Næsten ingen sukker. Absolut ikke saftevand, sodavand (helst heller ikke sukkerfri) eller juice. Kun vin ved særlige lejligheder. En sjælden gang øl og lidt oftere alkoholfri øl. (Sukker og alkohol får kroppens blodsukker- og insulinniveau til at svinge/stige. Det er tomme kalorier, som ikke mætter, men blot medfører yderligere appetit.)

Uden for "spisevinduet" kun lidt te om aftenen, hvor jeg regner med, at det ikke forstyrrer min faste, da maven endnu ikke er tom. Eventuelt te om morgenen til møder for dog at være lidt social. Og danskvand. (Pas på med frugt-te; grøn te er bedre). I spisevinduet drikker jeg gerne kaffe og også kaffe med mælk.

Kan jeg blive ved?
Ja, jeg kan godt blive ved; der er fedt nok at tage af. Og jeg har taget nogle gamle livremme og bukser ud af depotet, for livvidden er blevet 10-12 cm mindre. Om nødvendigt må jeg køb noget nyt tøj. 

Kan jeg holde det?
Ja, som varig livsstilsændring: 
  1. spring morgenmaden over (let nok)
  2. ikke spise for meget
  3. ikke spise efter aftensmaden
Hvis man for det meste holder punkt 1 og 3, skulle punkt 2 følge helt af sig selv uden særlig indsats.

Opdatering d. 9. august
Livvidde mindst 4 tommer = 15,5 cm mindre. Har købt nyt tøj. Min embedsdragt skal tilpasses.
8. januar: 114,3 kg  -  9. aug. 85,4 kg
Plateau og en smule vægtstigning under ferie i USA (1-1,5 kg netto + "carbo loading") . Følger nu i perioder en ketogenisk diæt eller i det mindste en lignende LCHF-diæt. Det er ikke let at holde fast ved en ren ketogenisk diæt i sociale sammenhænge. Undgår kunstige sødemidler.