fredag den 22. juni 2012

1/3-ritual

KontraFakten, d. 22. juni 2012

Det nye ritual for vielser af samme køn, som 8 biskopper præsenterede i en kronik i Jyllands-Posten d. 11. juni, har givet anledning til debat

Man har bl.a. fundet bønnernes formuleringer besynderlige. Fx at vi modnes i hinandens kærlige blikke. Det har fået fysikere til at overveje, om blikke virkelig udsender lys? Og sundhedsmyndigheder og Fagbladet Kosmetik vil undersøge, om overdreven eksponering giver overmodning og altså rynker?:
Vi takker dig for de mennesker, vi deler livet med. For hvert kærligt blik, i hvis lys vi er modnet, og for hvert møde, der har åbnet verden.
Ordene om “udspænd din kærligheds himmel” er måske en hentydning til salmen “Spænd over os dit himmelsejl”. Dog giver billedet her nærmere associationer til campingliv eller kikset boligindretning. Og selvom tanken om, at vi mennesker skal lægge vores liv i hinandens hænder, forekommer meget sympatisk, så er man jo i kirken traditionelt set meget påvirket af tanken om, at man skal lægge livet i Guds hånd:
Vi beder dig, udspænd din kærligheds himmel over os og styrk os ved din nåde, så vi aldrig tøver med at lægge vores liv i hinandens hænder.
Værst er det dog, at kun en af tre bibeltekster fra det hidtidige vielsesritual mellem kvinder og mænd kan anvendes, idet ordene fra Skabelsesberetningen og Jesu ord om, at en mand skal forlade sin far og sin mor og binde sig til sin hustru, hævdes at være uanvendelige i sammenhængen. Derfor påstår onde tunger, at der er tale om et 1/3-ritual.

Endvidere har man fundet det for begrænsende, at de 8 biskopper skrevet, at “De øvrige dele af det fremlagte ritual og udformning af bønner og tekstlæsninger skal betragtes som en vejledning til præsten, der i øvrigt er fri til selv at udforme ritual og bønner”. Man er simpelthen nødt til også at udforme nye bibeltekster.

Det har kirkeministeren - naturligvis efter aftale med alle biskopper eller mindst nogle af dem - opfordret til. Og kirkeministeren forventer, at der ligger et bibelrevision på hans bord d. 11. december i år. “Det er som bekendt Fandens fødselsdag to gange om året”, siger ministeren. “På den første fødselsdag fik vi ritualet, og på den anden fødselsdag bliver det bibelske grundlag bragt i orden”.

Læs mere om bibelrevisionen i RokokoPosten “Sareen: Nu skal Bibelen revideres”.