torsdag den 7. juni 2012

Kirkens bud på homo-vielsesritual lækket

I følge forlydender i pressen vil den føjelige del af landets biskopper på mandag aflevere et ritual for homovielser til kirkeminister Manu Sareen.

Men heltnormalt.dk kan i dag meddele:
Kirkens bud på homo-vielsesritual lækket
I dag vedtager Folketinget, at par af samme køn skal kunne gifte sig i Folkekirken. Det nye kirkelige ritual, som skal anvendes under ceremonien, offentliggøres mandag, men er allerede lækket. Ritualet har skabt røre i Folkekirken, men man har ifølge biskop Kjeld Holm nået følgende kompromis, der tilgodeser alle præsters holdninger til homoseksualitet. 
"Ceremonien indledes med .... (yderligere detaljer på heltnormalt.dk...FREDAG DEN 8. JUNI

Efterskrift
Breaking News har jo sin hast. Og satire som genre har det heller ikke godt med at blive forklaret eller tolket i forvejen. Men jeg har i anden sammenhæng kommenteret sådan:

Jeg synes egentlig, at satiren er sjov, men også, at det er noget ulækkert og underlødigt i den. Og jeg har svært ved helt at gennemskue hensigten. Men jeg finder den relevant af flere grunde. Lad mig først fremhæve:
  • det omhandler det mest aktuelle kirkelige emne i årevis
  • det er satire i en form, at det nok ville medføre en politianmeldelse, hvis jeg havde forfattet og udgivet den samme tekst på disse sider (hvad jeg ikke ville gøre, da en sådan satire ikke udtrykker mine holdninger og slet ikke er i en tone, som jeg ville anvende)
  • men det er også satire, som ikke vil medføre politianmeldelse, når den er fremsat i Politikens satire-univers på heltnormalt.dk
Hvis jeg har ret i de to sidste påstande, er der nok et problem med debatmiljøet og juraen indenfor området og en angst- og tavshedskultur omkring dette emne.

Derudover er afspejler satiren, hvis forfattere formodentlig er Wullf og Morgenthaler, måske et par væsentlige detaljer i nogle toneangivende, kirkeligt indifferente, kulturradikales opfattelse:
  • en stærkt karikeret og total ensidig opfattelse af teologisk konservative præsters opfattelse af homoseksuelle.
  • alligevel en grundlæggende forståelse for, at man med det nye ritual har taget skoen på hovedet.
Det første, mener jeg, er en misforståelse. Det andet udtrykker måske en intuitiv forståelse af, at ritualet alligevel i sig selv i sin tænkning er latterligt. Og det synes jeg så ikke er nogen misforståelse.