tirsdag den 21. februar 2012

Den barokke virkelighed og rokokoens svar - 1

Rokokoen forstås både som en videreførelse af og en reaktion mod den barokke kulturperiode. Den byggede videre på barokkens dekorative tendenser. Men i kontrast til barokkens tunge, mørke og svulstige udtryk nu i en meget let og elegant stil med brug af lyse, raffinerede farver. Den tilførte arkitektur og kunst et anstrøg af ynde og fantasi. Endvidere kunne den indeholde erotiske undertoner, hvorfor den også af de herskende kredse blev betragtet som letsindig og uanstændig.

Satire er en kunstnerisk ironisk/humoristisk genre, der latterliggør og udleverer menneskers dumhed og unoder. Formålet er at underholde og revse ved at udstille mange former for tåbelighed eller uretfærdighed. Ofte med det formål at forbedre eller bekæmpe de tåbelige menneskers magt.

Ordet "satire" kommer af det latinske udtryk "lanx satura", hvor satur betød "fyldt", og lanx betyder "fad". I sammensætningen betyder det "et blandet fad" eller det skal forstås endnu mere specifikt: "et fad med blandet frugt".

RokokoPosten er en hjemmeside med fiktive nyheder, hvor "enhver lighed med personer – levende, døde eller bare meget sløje – sandsynligvis er tilsigtet".

Som rokokoen forholder sig til barokken, således forholder RokokoPosten sig til den barokke virkelighed og udleverer dens dumhed og tåbelighed og taler magten imod. RokokoPosten har sit eget raffinerede og fantasifulde formsprog, som bygger på den traditionelle journalistiske udtryksmåde med fængende overskrifter, rubrikker, citat, kildeangivelse osv. Og den satiriske tone er der naturligvis nogle, som ikke bryder sig om. De betrager satiren som letsindig, uanstændig, overdreven og unødvendig. Og de, som laver satiren, anses for at være afvigende, forvirrede eller fordrukne.